De meest bekende hoofdoorzaken van maagaandoeningen zijn voeding en psyche. We weten dat te heet, te koud, te zwaar, niet voldoende gekauwd voedsel de maag kan belasten. Wat de meeste mensen niet weten, is dat het maagslijmvlies ook door talrijke voedingsallergenen geprikkeld kan worden.
Hetzelfde geldt voor de darmen. Veel darmaandoeningen staan in verband met allergenen, darmschimmels en parasieten.
 
De oorzaken van maag- en darmaandoeningen zijn regulier moeilijk te achterhalen. Gedetailleerde testen en behandelen van causale en belastende factoren met bioresonantie kan spectaculaire verbeteringen geven in het welbevinden. Vaak in combinatie met (laser-)acupunctuur en kruiden.
 
Bioresonantie en acupunctuur kunnen zowel ingezet worden bij zogenaamd ongeneeslijke darmziekten (als ziekte van Crohn, colitis ulcerosa) als bij zogenaamde diffuse maag- en darmklachten (zoals vol gevoel, oprispingen, buikpijn, diarree, verstopping, darmdysbiose, darmfistels en aambeien).
 
Bij ernstige ziektes als colitis ulcerosa moet altijd goed naar auto-immuniteit gekeken worden. Als blijkt dat dit aanwezig is, moet het hele behandelingsprotocol erop worden aangepast (zie ook Auto-immuniteitziekten).