Voor zuiver psychische aandoeningen moet men naar een psycholoog om problemen op dit gebied te verwerken. Deze zal met gesprekken en andere technieken het psychisch probleem behandelen. Er zijn echter omstandigheden dat bioresonantie bij psychische problemen, eventueel naast een goede reguliere behandeling, een sterk hulpmiddel voor bijvoorbeeld het verwerken of integreren van onverwerkte gevoelens kan zijn. Of het beleefbaar maken van diep onderliggend verdriet.

Geblokkeerde en verdrongen gevoelens gaan altijd gepaard met blokkades en stagnatie van de lichaamsgerelateerde energieën en onze verfijndere energiesystemen. Deze zijn door nieuwe bioresonantietechnieken goed te behandelen, zodat een gestagneerd psychisch proces in beweging gezet kan worden.

Ook bij veel chronisch zieke mensen spelen psychische processen op de achtergrond. Als deze chronische klachten mede door onderdrukte en onverwerkte gevoelens ontstaan zijn, dan kunnen ze ontstaan zijn door de ziekte zelf maar ook door de ziekte ontstane problemen (financieel, relationeel, huiselijk en het los moeten laten van oude dromen). Zo zal een energetische psychisch losmakende behandeling vaak onderdeel zijn van een geïntegreerde biologische aanpak.

In veel gevallen blijkt dat emotioneel vrijmakende behandelingen een sterke reactie teweeg kunnen brengen en op een grotere innerlijke stabiliteit en rust te kunnen bewerkstelligen. Dit is veelal nodig voor een lichaam om in herstel te komen.