Alleen iemand die zelf chronische Lyme (borrelia) heeft gehad, weet in wat voor diep gat je dan valt. Overal pijn, mist in je hoofd, dubbel zien, uitval, duizeligheid, trillen, stijf, kramp in je spieren, stekende spieren, door je benen zakken, hoofdpijn, altijd koud en uitgeput. Ook een periode veel pijn in de heup, dan weer pijn in de knie, ineens kiespijn.

Een gevoel alsof je gevangen zit in een net dat steeds strakker trekt. Lyme maakt depressief.
De medische wereld gelooft jou niet:
  • de borreliatesten geven negatief. Ondanks gemeten borrelia is de diagnose van de huisarts fibromyalgie;
  • de reumatoloog kan niets vinden (“Ik wil niets meer over Lyme horen”, zegt zij);
  • de bedrijfsarts meent dat het stress is en wil mij doorverwijzen naar een psycholoog.
Collega’s vragen niet hoe het met je gaat, maar of de ziekte nu al officieel is vastgesteld. En jij vergeet je broek dicht te doen nadat je naar de wc bent geweest. Of je gaat zonder dat je het merkt met een kiwi in je hand naar bed... .
 
April 2009 meet Rogier borreliose. Waarschijnlijk heb ik dit in 2007 opgelopen. Ik heb toen wel een rood kringetje laten zien aan de huisarts, maar die bleef als onbehandeld in zijn pc staan. Ik had klachten over toenemende reumatische pijnen en hoofdpijn. De huisarts adviseerde om meer ontspanning te nemen. De klachten werden elke dag erger.
Na de diagnose van Rogier ben ik om antibiotica gaan vragen bij de huisarts – en kreeg een maand. Dat hielp kort. Rogier was er niet tegen, het herstel zou sneller gaan en de kans op structurele schade beperken.
 
Toen begon een lange periode van wekelijkse (later tweewekelijkse) behandelingen bij Rogier. Rogier ontgift, legt intoleranties bloot, bestrijdt pijn, en activeert het immuunsysteem. Het doden van de bacteriën levert na behandelingen dagenlange heftige reacties op.
Na een maand beginnen sommige symptomen af te nemen. Het nachtzweten, de hartkloppingen zijn weg. Na 3 maanden trekt de mist in mijn hoofd op. Het is rond die tijd dat Rogier met fotonentherapie gaat werken, dat helpt goed. Tot augustus hou ik behoorlijk pijn, af en toe een bloedneus, misselijkheid en pijn in mijn milt maar ook dat verdwijnt op den duur allemaal. Mijn haar valt niet meer uit.
In februari 2010 had ik een behoorlijke terugval. Wij vinden uit dat straling stagneert en Rogier werkt hard aan het doorbreken van de blokkade. In mei gaat het weer veel beter, ik loop de avondvierdaagse (10 km)! Moeheid en hoofdpijn blijven nog. Je leert wat slecht en goed werkt bij deze ziekte. Ontspanning, beweging en buitenlucht helpen, alcohol absoluut niet.
Chemische additieven (E-nummers) in voedsel blijken vooral de hoofdpijn op te leveren, ook dat vindt Rogier door metingen. Ze zitten vooral in voedingssupplementen van de homeopathische drogist, die ik jarenlang heb geslikt (!).
 
De magneten uit Amerika werken voorjaar 2011 het laatste restje vermoeidheid weg. Ik heb weer energie voor 10.
 
In totaal ben ik maar enkele weken niet naar mijn werk geweest. In 2012 ga ik nog eens in de 3, 4 weken naar Rogier om de allerlaatste restjes eruit te werken. Heb er dan allang geen last meer van, maar het valt wel tegen dat het zolang duurt voordat echt alle borrelia weg is. Het zal meer met mijn drukke leven te maken hebben dan met de behandeling.
 
Terugkijkend is het een periode van doorzetten geweest, om te blijven geloven in de behandeling. Soms lijk je maanden stil te staan en dan ineens gaat het een stukje beter. Het kost veel geld omdat je lang niet alles terug krijgt van de verzekering. Maar uiteindelijk telt het resultaat: dat je beter bent en je vrolijk voelt. En daarnaast: de snelle diagnose, de enorme kennis in aanvulling op wat je leest, het feit dat je geen beschadigingen hebt opgelopen en... het warme inlevingsvermogen van Rogier.
 
Ineke