Visie & Werkwijze
Onze visie
Volgens de Biologische geneeskunde heeft ons lichaam een zelfhelend vermogen. Een gezond lichaam kan optimaal gebruik maken van dit zelfhelende vermogen. Door vervuiling, stress, chronische klachten en/of ziekten en tal van andere factoren raakt ons lichaam dit vermogen kwijt. Wij, bij Ars Biomedica, gaan met behulp van onze apparatuur, achterhalen wat de oorzaken zijn en wat de weg terug is naar zelfgenezing.
In de loop van de therapiesessies worden steeds meer mogelijke oorzaken van het ontstaan van chronische ziektes weggewerkt. We werken hierbij laag voor laag af, in een specifieke volgorde in wekelijkse of tweewekelijkse behandelsessies.
Per behandeling wordt er verder in het organisme ingewerkt. Vaak zal er in de eerste behandelingen in oppervlakkige structuren van het organisme ontgifting en herstel plaatsvinden. Na 5 á 6 sessies wordt steeds verder en dieper de gezondheid bevordert.
Onze Werkwijze
In de loop van de behandelingen worden opeenvolgend de verschillende oorzaken van het ontstaan van de chronische ziekte weggewerkt. In een behandelreeks, van wekelijkse of twee wekelijkse behandelingen, worden één voor één alle oorzaken aangepakt.
In de eerste behandeling wordt er een totale bodyscan gemaakt, met de Hunter. Op basis hiervan zal gekozen worden voor een behandelplan. Dat in het begin vooral zal bestaan uit het aansterken van de vitale organen. In het vervolg vindt ontgifting van zware metalen en toxines plaats. Afhankelijk van de reactie van de patiënt op de behandeling zal elke vervolgbehandeling steeds dieper in het lichaam inwerken.
Ook worden virale, bacteriële en parasitaire belasting oorzaken van de ziekte weggewerkt. Voedingsintoleranties en allergieën worden behandeld. Het eigen immuunsysteem wordt versterkt en geactiveerd.
Bij chronische klachten speelt vaak een veelvoud van factoren een rol. Iemand met fibromyalgie kan bijvoorbeeld een hoge belasting hebben van bacteriële, virale en parasitaire belasting (wij kunnen precies testen welke bacteriën een rol spelen), maar ook kan voedingsintolerantie een rol spelen (wij kunnen testen voor welke voedingsmiddelen u allergisch bent) en een slecht werkende lever hebben (bijvoorbeeld de enzymwerking in de lever is onvoldoende).
Hieronder zijn belangrijke aspecten die wij meenemen in het herstel verder uitgelicht.
Voedingsopname stoornissen
Bij veel chronische ziekten speelt de gebrekkige opname van voedingsstoffen een rol.
Voor een gezond lichaam is het noodzakelijk dat het al zijn vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen, aminozuren adequaat uit de voeding kan halen. Wij testen dit uitgebreid in de therapie als dit noodzakelijk blijkt te zijn. Ook gebruiken we bioresonantie om het lichaam weer in staat te stellen de betreffende voedingsstoffen op te nemen.
Prikkelgeleidingstoringen
Ons zenuwstelsel is een gevoelig netwerk van heel veel grote en kleinere vertakkende zenuwen. Denk aan een telefoonnetwerk met vertakkingen. Vooral in het verfijnde netwerk kunnen obstructies en blokkades voorkomen. Speelt dit mee bij een chronisch ziektebeeld dan kan dit met onze therapieën verholpen worden.
Geopatische stress of stralingsbelasting
Voor sommige mensen een moeilijk voorstelbaar fenomeen dat we als mens gevoelig kunnen zijn voor inwerkingen en trillingen uit onze omgeving, die onze gezondheid negatief beïnvloeden.
Toch hebben wij spectaculaire verbeteringen in gezondheid (mogelijke klachten kunnen o.a. migraine, cluster-hoofdpijnen, slechte zicht etc) gezien nadat cliënten getest en behandeld waren tegen blokkades en insufficiëntie die naar waarschijnlijkheid ontstaan zijn door:
- GSM-, Radar-, Hoogspanningskabels en UMTS stralingen
- aardstralen
- waterstralen
- Wifi en DECT straling
Bioresonantie heeft hier adequate behandelingen voor. Speelt deze factor mee in het ontstaan van gezondheidsschade dan zullen wij die in de behandeling meenemen.
Aspecten van veroudering
Gedurende ons leven gaat de werking van lichaamsfuncties langzaam achteruit. Deze processen kunnen kan als gevolg van ziekte of stress versnellen. Denk hierbij aan:
1. Verminderde doorbloeding
Arteriosclerose begint vanaf je 25ste levensjaar. Vanaf je 70ste in versneld tempo.
2. Verminderde hormonale werking
Belangrijkste hormoonspiegels zakken al vanaf je 30ste levensjaar.
3. Verminderde mineralisatie van het lichaam
Bij veroudering wordt het steeds moeilijker voor het lichaam om mineralen op te nemen.
4. Verminderde werking van belangrijke weefselstructuren
Bijvoorbeeld nierfunctie wordt gradueel slechter als je ouder wordt. Zo is het heel normaal dat een 70-jarige nog
20-30 % van zijn nierfunctie heeft ten opzichte van iemand van 30.
5. Onvolledige DNA replicatie
De weefsels van het lichaam vernieuwen zich continue door DNA replicatie. Bij het ouder worden treden fouten op in deze DNA replicatie. De uiteinden van een DNA streng ( Telomeren) brokkelen stukje bij beetje af. Afhankelijk van de toxificatie van het weefsel structuur.
Dus een van de factoren die veroudering bepalen is de mate van afbrokkeling van het DNA.
De levercellen kopiëren zich bijvoorbeeld ongeveer om de 3-4 maanden, hoe groter de toxische belasting van de lever des te meer het DNA afbrokkelt en slechter de nieuwe kopieën van de cellen zijn.
6. Oxidatie is één van de redenen van veroudering. Oxidatie is een reactie met zuurstof waarbij vrije radicalen ontstaan. Deze vrije radicalen beschadigen cellen en moleculen in ons lichaam. Naarmate we ouder worden komen er vanzelf meer vrije radicalen in ons lichaam. Oxidatie verhogende factoren zijn: stress, ontstekingen, extreem sporten, ziekte en hoge calorie inname.
7. Glycatie.
Door de westerse levensstijl waarin veel suikers en koolhydraten genuttigd worden dag in dag uit, ontstaat er veel schade aan weefsels door versuikering. Deze versuikering veroorzaakt veroudering en degeneratie van weefsels.
8. Vermindering van zuurstof utilatie
Hoe ouder je wordt, hoe minder je lichaam in staat is je weefsels te voorzien van voldoende zuurstof. Daardoor ontstaat er een relatieve hypoxie van verschillende weefsels.
9. Verslechterende opname van voedingsstoffen uit de voeding
Dat betekend dat er relatieve tekorten gaan ontstaan. Daardoor gaan orgaanweefsels minder goed functioneren.
10. Verminderde Mitochrondriale werking
Mitochrondriën zijn de energiecentrales in de cel. Naarmate we ouder worden vervuilen de mitochrondiën, ons lichaam slaat steeds meer toxines op in de mitochrondiën. En ze gaan minder ATP creëren naarmate we ouder worden.
11. Ophoping toxinen
De meeste mensen die verouderen stapelen steeds meer toxinen. Veel ouderen hebben geen zin in allerlei vormen van drainage en ontgifting van bijvoorbeeld darm en leverreinigingen, vasten en diëten ondergaan. Ons inziens is het nodig vanaf 50e levensjaar regelmatig te draineren en te ontgiften. In onze kliniek wordt dit uitgebreid gedaan.
12. Ophoping stress en onvoldoende diepe en uitrustende slaap
Veel mensen bouwen in loop der jaren stress op in hun lichaam en komen onvoldoende tot een werkelijke ontspanning. Diepe ontspanning en voldoende slaap is nodig voor herstel van het lichaam. Als die balans weg is slaat veroudering sterk toe. Een van de eerste dingen die we in praktijk doen is het herstellen van die balans en het behandelen van de neurologie die zorgt voor voldoende herstellende slaap.
Hormonale versterking en balans
Om onze gezondheid te behouden en onze lichaamsfuncties optimaal te laten werken is een goede hormoonfunctie van belang. Helaas neemt de hormoonproduktie met het stijgen van de leeftijd steeds meer af.
Wat veel mensen niet weten, is dat bij chronisch ziektes belangrijke hormoonfuncties (sterk) verminderd zijn.
Een van de belangrijke onderdelen voor het herstel van chronische ziektes, als voor het verjongen van het lichaam, is het verbeteren en versterken van de hormonale werking. In onze therapieëen worden deze hormonale functies zorgvuldig getest en deficiënties (= te weinig werking of tekort) versterkt en aangevuld.
In de therapie testen we de 9 belangrijkste hormonale functies en worden (relatieve) deficiënties therapeutisch behandeld. Als het nodig blijkt te zijn, dan krijgt u een vragenlijst mee, met de vraag om deze zo oprecht mogelijk in te vullen, zodat wij een beter inzicht krijgen in de mogelijke deficiënties/verminderde hormonale functies.
De belangrijkste (geteste) hormonen met hun werking en eventuele werking van tekorten:
1. Aldosteron (bijnierhormoon)
Aldosteron zorgt voor voldoende bloed en bloeddruk in de vaten. Een tekort toont zich door:
- vaak plassen
- trek in zout voedsel;
- lage bloeddruk;
- droogte en verslapping van de huid en slijmvliezen;
- duf gevoel in het hoofd
- duizeligheid
- neiging om in bed te willen blijven liggen.
2. Cortisol (stresshormoon, bijnierschorshormoon)
Cortisol is een zeer belangrijk hormon dat in veel processen in het lichaam een rol speelt, waaronder het verteren van voedsel, functioneren van het immuunsysteem, slaap-waakritme, regulatie van de bloedsuikerspiegel. Zowel een te hoog als een te laag niveau geeft gezondheidsklachten.
Te hoog niveau (bijvoorbeeld door langdurige stress)
Te veel Cortisol geeft een te hoge suikerspiegel (insuline), hoge bloeddruk, hart-/vaatzieketen, te hoge cholesterolspiegel, immuun verzwakking, aantasting geheugenfuncties, angsten, depressies, gevoeligheid voor infecties, vermoeidheid, allergieën, trek in zoet.
Te laag niveau
Te weinig Cortisol (vaak na te lange tijd van stress geeft chronische vermoeidheid, veelvuldige ontstekingen, krachtverlies en pijn in gewrichten, allergieën, verlangen naar suiker, beschadiging van hersencellen, hypoglymicie, moe na stress rond 11.00 en 16.00 uur. Gelukkig dat we deze disfuncties goed kunnen behandelen.
3. DHEA = Andolsteron
Moeder van alle hormonen Prohormoon, van bijnier, eierstokken, testikels. Dit is een zeer belangrijk prohormoon dat meerdere steroïde hormonen kan aanmaken, waaronder testeron, cortison, oesterogeen, androsteendion. Vaak speelt een tekort mee in veel ziekteprocessen.
De functies van DHEA zijn veelvuldig, zoals stressregulatie, tegen botontkalking, maakt de huid gezonder/glanzender en dikker, helpt bij overgewicht, verminderd vetmassa’s, stimuleert hersenen in veel functies, verbetert seksualiteit ondersteunt de menopauze, activeert afweersystemen (monocyten en lymfocyten, nk-cellen, vermindering aderverkalking en slechte (HDL) cholesterol waarden.
Directe symptomen
- minder oksel- en schaamhaar
- drogere huid en slijmvliezen
- slecht seksleven
- minder libido
- angstige blik
- slecht tegen geluid kunnen
4. Testeron (mannelijk hormoon)
Gemaakt in testikels en bijnieren bij de man. Bij de vrouw aangemaakt in de eierstokken. Testeron voorkomt hart-/vaatziekten, zorgt voor voldoende botdichtheid, houdt de hersenen in goede conditie, geeft een bevredigend seksleven en een jong uiterlijk. Versterkt neurologische functies, humeur, zelfvertrouwen, enthousiasme, gevoel van kracht, vermindert angstgevoel.
Symptomen van een tekort aan testeron zijn onder meer
- moeheid
- prikkelbaarheid
- osteoporose
- droge huid
- lager libido, seksuele prestatie
- meer buikvet
- vetophoping bij borsten bij de mannen
- minder zelfvertrouwen
- geheugenverlies
Helaas begint de testerondaling bij mannen vanaf hun 45e jaar. Door dieetfouten (teveel alcohol en kaas) hebben veel 50 jarige mannen een verhoogd oestrogeenniveau (evenveel als 50 jarige vrouwen) en pathologisch lage testeron en progesteronniveau.
Deze hormonale conditie blijkt een ideale basis te zijn voor prostaatvergroting, verhoogde vetvorming (= dikke buiken), verhoogd risico op hart- en bloedvaten, impotentie en moeheid. Testeron is een belangrijk hormoon voor verjonging en vitalisatie.
5. Oestrogeen – vooral oestradiol
Oestrogenen spelen een belangrijke rol in het leven van een vrouw; vooral bij menstruatie, vruchtbaarheid en menopauze. Er zijn drie oestrogenengroepen:
a. esterone – wordt vooral in de menopauze het meest uitgescheiden;
b. oestradiol (E2) – belangrijkste van de drie vanwege wijdverbreide effecten (lees verder);
c. estrial – wordt het meest uitgescheiden gedurende zwangerschap.
Oestradiol
- voorkomt artroseklachten
- beschermt ontstaan van hart- en vaatziekten
- verbetert goede cholesterol in het bloed
- verbetert van de elasticiteit van de bloedvaten
- vermindert het risico op dikke darm kanker
- stimulans van de immuun functie
Daarnaast hebben ook veel hersenfuncties oestradiol nodig (geheugen, levensvreugde, vrouwelijk voelen, stimuleren van neuronen). Er is een breekbare balans tussen oestrogenen en progesteron. Vaak is deze balans verstoord wat tot allerlei klachten kan leiden.
Klachten van oestradiol deficiëntie (tekort)
- opvliegers
- angsten
- verminderde spierconditie
- geheugenverlies
- osteoporose
- nachtelijk zweten
- depressie
- minder zin in seks/minder libido
- veroudering van de huid
- droge ogen, vagina
- haaruitval
- meer eetlust
- dikker worden (aankomen in gewicht)
- menstruaal cycli te kort of te lang
- constant moe
- minder zin in seks/minder libido
Tijdens de therapie wordt de balans oestrogeen/progesteron getest en behandeld.
6. Progesteron
Progesteron wordt het vredelievende hormoon genoemd. Het maakt vrouwen en mannen rustig, zacht, lieflijk, onbekommerd, ontspannen. Het heeft een kalmerend effect, verminderd angsten en pijn, maakt slaperig.
Progesteron
- voorkomt PMS syndroom
- gaat vorming van cysten en borstkanker tegen
- beschermt de baarmoeder
- helpt bij herstel botbeschadigingen
- werkt positief op collageen van de huid
- beschermt de hersencellen
- werkt vochtafdrijvend en vermindert het gezwollen gevoel van vrouwen in de menopauze
Bij veel vrouwen raakt de balans tussen oestrogenen/progesteron verstoord vanaf 30/40 jaar om beiden na het 50e levensjaar weg te zakken in (relatieve diepe) deficiënties. Vooral tijdens de menopauze is het belangrijk zowel de balans als de relatieve tekorten biologisch te behandelen. Biologische behandelingen en de natuur kunnen hierbij helpen.
7. Groeihormoon
Het groeihormoon is een essentieel hormoon in ons lichaam geproduceerd door de hypofyse. In onze kindertijd zorgt het behalve voor een harmonieuze groei ook voor de genezing- en herstelkrachten van kinderen. Maar ook in volwassenheid is het een essentieel hormoon met sterke verjonging- en herstelfuncties.
Bewezen effecten zijn onder meer
- toename spiermassa en vermindering vetmassa
- toename energie
- betere seksualiteit
- herstel vitale organen
- herstel en stimulatie van het immuunsysteem
- betere botkwalitieit en haargroei
- afname van slechte cholesterol
- betere hersenfuncties
- verhoogde levenskracht/levensvreugde
- herstel longfunctie
- beschermt tegen carcinogene processen.
Vanaf het 20/30e jaar daalt de kracht van dit fantastische hormoon helaas; bij sportieve mensen minder. Bij langdurige klachten zie je haast altijd een dramatisch wegzakken van deze zo belangrijke hormoonfunctie.
Wij hebben in de praktijk waardevolle en veilige methodes ontwikkeld om het groeihormoon te stimuleren. Dat wil zeggen in samenhang en in harmonie met de andere hormoonfuncties. Het activeren van het groeihormoon geeft soms spectaculair herstel van schijnbaar onmogelijke ziekteprocessen.
Gezien de uitgebreide werking van het groeihormoon, is het onmogelijk een relatieve deficiëntie te geven maar er zijn enkele opmerkelijke aanwijzingen:
- moeilijk wakker blijven na middernacht
- diepe rimpels en plooien in het gezicht
- huid aan de achterkant van de bovenarm is slap
- terugtrekkend tandvlees
- weinig spierkracht
- slechte levenskwaliteit
- wil alleen zijn en mijdt sociale contacten
- stemmingswisselingen
- moeilijk herstel na sport, stress, vermoeidheid
8. Melatonine
Melatonine beschermt het leven, is aanwezig in alle levende wezens. Melatonine wordt aangemaakt in de epyfyse; deze reguleert het dag-/nachtritme. Het lichaam maakt melatonine uit het aminozuur tryptofaan.
Melatonine:
- regelt dag en nachtritme, is dus nodig voor een goede nachtrust
- stimuleert de thymusklier en werkt dus immuun verhogend tegen allerlei microben
- gaat een beperkte werking van cortison tegen
- werkt oververmoeidheid en stress tegen en zorgt dat het lichaam kan ontspannen (versterking parasympaticus)
- versterkt seksualiteit en het seksuele hormoon
- werkt tegen verouderingsprocessen onder andere door sterke anti-oxidanten maar ook tegen DNA-schade;
- verbetert de biologische klok o.a. bij jetlag
- helpt tegen depressies
- beschermt tegen bepaalde carcinogene processen
Helaas wordt dit hormoon in de loop van het leven steeds minder aangemaakt. Een van de belangrijkste symptomen is wel slaapstoornissen; minder slapen, angsten en gespannenheid, snel grijs worden.
Als de slaap niet diep genoeg en herstellend is, zal er in de therapie zeker aandacht en behandeling voor zijn.
9. Schildklierhormoon
De belangrijkste schildklierhormonen worden wel T3 enT4 genoemd. De schildklierhormonen reguleren veel biologische mechanismen in het lichaam. Medische bloedtesten meten een absoluut te kort terwijl veel mensen met relatieve tekorten rondlopen.
Symptomen zijn onder meer
- moeilijk afslanken
- obstipatie
- slecht slapen
- vooral ’s ochtends moe blijven
- gevoelig voor infecties en kanker
- koude handen en voeten
- graag willen slapen en constant even willen rusten
- droge huid
- de neiging tot depressie
- traag denken en handelen
- geheugen is verstoord
- vaak wat haaruitval en breekbare nagels
- hoge bloeddruk en cholesterol
- stijve en pijnlijke gewrichten
De biologische behandeling zal vooral bestaan uit het herstellen van de relatieve tekorten en ontgiften van de redenen en achtergronden tot het ontstaan van deze relatieve tekorten.
Wij hebben in onze biologische praktijk een visie ontwikkeld voor deze behandeling en daar al veel ervaring mee opgedaan.
Biologische hormonale therapie
Het hormonale evenwicht in iemands lichaam is een zeer fragiel en subtiel evenwicht. Bij biologische therapieën proberen wij weer balans te brengen bij onevenwichtigheid.
Wij zullen nooit hormonen geven; dat behoort bij de reguliere geneeskunde. Wel zullen wij het lichaam helpen met meer levensvreugde, levenskracht, en sprankeling in het leven te staan.
Supervisie & Coaching
Terug naar boven
Sinds 2012 bieden wij op beperkte schaal een op de persoon gesneden begeleiding aan. Dit na verzoeken van collega’s in het biologisch veld.
Rogier Zwijsen, eigenaar en oprichter van Ars Biomedica, kan bogen op een praktijkervaring van meer dan 30 jaar. Hij kan jongere, minder ervaren, maar gedreven collega’s ondersteuning en begeleiding geven.
In coaching en supervisie sessies gaan we o.a. in op:
- de dagelijkse voorkomende praktijkproblemen
- de relatie met de cliënt
- houding in de therapie
- therapiestrategieën
- visie op het vak
Ars Biomedica b.v.
St. Hubertuslaan 108A
3972 WP Driebergen
0343 - 53 17 94